Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Alimentatiepolis

In geval van echtscheiding heeft u met uw ex-partner afspraken gemaakt over de alimentatieregeling in een zogeheten echtscheidingsconvenant. Die afspraken zijn bindend. Maar stel dat uw ex-partner door een ongeval arbeidsongeschikt wordt en de alimentatie niet meer volledig kan betalen of zelfs overlijdt. De rechter kan bij arbeidsongeschiktheid het alimentatiebedrag eenzijdig verlagen. U gaat dan in inkomen achteruit zonder dat de overheid bijspringt. Uw vaste lasten lopen echter wel door...

Koopsom

Om de alimentatie over een bepaalde periode te kunnen waarborgen, kan de partner die de alimentatie betaalt een koopsomstorting doen bij een verzekeraar. De verzekeraar betaalt de ex-partner dan periodiek de alimentatie.

Risicoverzekering

Bij deze polis sluit men een verzekering op het leven van de alimentatie betalende ex-partner voor de duur dat deze alimentatie moet betalen. Overlijdt de ex-partner in de verzekerde periode dan is de alimentatie gewaarborgd.

Ongevallendekking

Bij deze polis wordt een bedrag ineens uitbetaald bij overlijden van de ex-partner door een ongeval of bij blijvende invaliditeit door een ongeval.

Noodzaak alimentatieverzekering

Een echtscheiding brengt helaas een aantal onzekerheden met zich mee. Bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant wordt ervoor gezorgd dat voor bepaalde onzekerheden nieuwe zekerheden in de plaats komen. Dit is vaak wel doordacht en noodzakelijk. Deze zekerheden moeten zo blijven. 

Net zoals toen u met elkaar samenleefde, zijn er bepaalde risico's die u liever wilde uitsluiten. Bij het onverhoopt overlijden van een van beiden zorgde u dat de ander financieel onbezorgd verder zou kunnen leven en dat de nabestaande en de kinderen in ieder geval niet de dupe zouden worden van een voortijdig overlijden. Soms had u tevens het risico van arbeidsongeschiktheid en werkloosheid afgedekt.

Ook na een echtscheiding blijven deze risico's reëel aanwezig. Het idee dat de alimentatieplichtige zou komen te overlijden zal vaak betekenen dat er geen uitkering vanuit het pensioenfonds meer komt, alsmede het feit dat de betalingen van kinderalimentatie en/of partneralimentatie zullen stoppen. Toch is het geen dure aangelegenheid uzelf en uw kinderen te verzekeren van de nodige bijdrage in de kosten van levensonderhoud. 

Wat dekt een alimentatieverzekering

Een alimentatieverzekering zorgt er voor dat bij onverhoopt voortijdig overlijden van de alimentatieplichtige er een bijdrage blijft plaatsvinden in de nodige kinderalimentatie en partneralimentatie. Desgewenst kunt u ook de onzekerheden van arbeidsongeschiktheid en werkloosheid uitsluiten. Zo blijven de alimentatiegerechtigde en de kinderen gegarandeerd hun bijdrage in het levensonderhoud ontvangen. U zelf besluit bewust welke risico's u wel en welke u niet wilt dragen.

Ook als u heeft besloten om de partneralimentatie ineens af te kopen is het voordeliger om deze afkoopsom te laten uitbetalen via een lijfrente. U betaalt dan namelijk niet over de hele afkoopsom het hogere belastingtarief.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over een alimentatieverzekering? Laat u dan door ons adviseren over welke oplossing het best bij u past. Neem contact met ons op via het contacformulier of bel ons gewoon even op 0342 - 42 00 46.

Als u overweegt te gaan scheiden

Overweegt u te gaan scheiden en heeft u vragen? Of zoekt u een mediator? Neem dan een kijkje op www.scheidenmiddennederland.nl